top of page
  • Writer's picturehennaelinapekkanen

Helmikuu, ulkona tuulee, sataa vettä ja on harmaata. Useimmat uudenvuodenlupauksia tehneet ovat jo retkahtaneet vanhoihin toimintamalleihin ja ehkä todenneet lupaukset turhiksi. Miksi näin, vaikka muutos olisi jotain hyvinvointia lisäävää?


Työssäni törmään usein siihen, että ihminen voi huonosti ja muutoksen avaimet olisivat ihan omassa taskussa. Vaikka kuinka auttaisin ne löytämään, ei muutosta aina tapahdukaan tai sitten se on kovin hidasta. Se harmittaa, koska haluaisin asiakkaalleni kaikkea hyvää, mitä elämä voi parhaimmillaan tarjota. Mutta jos muutos olisi helppoa, niin eivätkö kaikki pystyisi elämään tasapainoista, tervettä ja hyvinvoivaa elämää, jos vain olosuhteet suinkin sallisivat? Ei kai minullakaan olisi sitä muutamaa ylipainokiloa kannettavanani?


Muutos voi olla äkillinen ja pakotettu. Se voi olla työpaikan menetys, läheisen menetys, ero, sairastuminen. Toki muutos voi olla positiivinen kuten uuden suhteen luominen, uusi koti, lapsen saaminen. Stressitutkimuksessa muutos nähdään aina kuormittavana tekijänä, vaikka se olisi positiivinen. Näitä muutoksia en ajatellut tässä pohtia, vaan enemmänkin sellaista muutostarvetta, mikä tulee siitä, että voi jotenkin huonosti. Voi tietysti ajatella myös, miksi kaiken pitää muuttua. Nykyään työelämässä hoetaan, että pysyvää on vain jatkuva muutos. Se tuntuu välillä työntekijöiden harhauttamiselta. Ei kaikkea aina olisi tarvetta muuttaa, mutta muutosvastarinta halutaan pitää matalalla ja siksi näin perustellaan turhiakin muutoksia. Moni asia olisi tehokkaampaa tutulla tavalla tehtynä. Mutta ehkä siitä joskus toiste.


Olen miettinyt lähinnä elämäntapamuutoksia viime aikoina. Vahingollisia toimintatapoja tai itsensä suojaamisen puutetta. Ulkopuolisena on helppo ihmetellä, miksi ei vain muuta sitä tai tätä tapaa. Miksi ihmiset syövät liian vähän, liian paljon, liian epäterveellisesti, ovat vahingoittavissa ihmissuhteissa, juovat liikaa, nukkuvat liian vähän, elävät sekasotkun keskellä, ajattelevat itsestään kielteisesti, eivät osaa nähdä positiivisia asioita? Haluaisin olla auttamassa näissä muutoksissa.


Psykologian opinnoissa professori Risto Vuorinen korosti sitä, miten ihmisellä on itsemääräämispyrkimys, tarve autonomiaan ja kaikki toiminta pyrkii tukemaan tätä. Myös se vahingollinen toiminta. Hölmökin käyttäytyminen selittyy sillä, että ihminen saa mielihyvää siitä, että hänen minäkokemuksensa säilyy eheänä. Langat ovat omissa käsissä ja kontrolli pysyy, vaikka se veisi hengen. Muutos vaatisi paljon psyykkistä työtä. Sanonta tuttu on turvallista pitää siis hyvin paikkansa. Saman selityksen saa aivotutkimuksen puolelta toisen professorini Veijo Virsun opettamana. Aivot muokkaantuvat kyllä, mutta käytetyimmät hermoyhteydet vahvistuvat ja se, että ne muuttuvat, vaatii paljon toistoa.


Muutos vaatii siis paljon työtä ja sitä ei niitä uudenvuodenlupauksia joulupöhnän jälkeisessä katumustilassa oikein muisteta. Muutosta tukemaan tarvitaan apujoukkoja. Ihan ensimmäiseksi tarvitaan tarpeeksi kova halu muutokseen, ns. pakottava tarve. Lisäksi tarvitaan selkeä suunnitelma. Minkä pitää muuttua ja miten muutos voidaan toteuttaa eli käytännön askeleet. Kannustimet eli palkkiot lisäävät onnistumisen mahdollisuutta. Henkinen tuki eli muut ihmiset ovat usein korvaamaton apu muutoksessa. Mutta se oikea muutostyö tapahtuu tässä ja nyt. Pitäisi aina olla se mielessä, että meillä on vain tämä hetki. Juuri nyt minä teen jonkin valinnan, josta kenties seuraa jotain. Valitsen sohvan enkä ulkoilua liukkaalla harmaalla säällä. Voisin valita sohvan sijaan jumppatuokion sisätiloissa. Mutta jos valitsen sen sohvan, niin toivottavasti teen sen ihan hyvällä omallatunnolla. Negatiivinen minäkuva ei edistä muutosta mihinkään, se vain lannistaa. Siksi muutokset kariutuvat usein hyvän alun jälkeen. Ensimmäinen epäonnistuminen saa ajattelemaan, että peli on menetetty. Kuitenkin joka hetki on taas uusi valinnan paikka. Pitää muistaa unelma eli lopputulema, mutta ei niin, että sen pitäisi olla jo nyt näkyvissä, vaan tehdä niitä pieniä askeleita siihen suuntaan.


Jos muutos vaatii jostain luopumista, niinkuin usein on, niin pitäisi miettiä mitä tilalle. Jos täytyy astua tuntemattomaan, niin silloinkin, meillä on vain tämä hetki. Huomisesta ei kukaan tiedä. Ja lohdutukseksi voi kuunnella vaikka Haloo Helsingin Vapaus käteen jää. Siinä sanotaan, että huominen on joskus monen vuoden takainen. Vaikka siis pelottaa, niin kohta se uusi tuntematon on mennyttä. Uusi muuttuu historiaksi.


Ja lopuksi tällainen tunnin muutos. Nämä ovat arkipäivän virkistäjiä, vaan miksi joskus niin vaikea tarttua tähän(kään) muutokseen?





72 views0 comments
  • Writer's picturehennaelinapekkanen

Täydellistä elämää (kotia) metsästämässä


Aloitin blogien lukemisen joskus 2010-luvun alussa, kun ne olivat tulossa suosionsa huipulle. Alunperin tavoitteeni oli saada joku muukin stressin hallintakeino, lyhyt pakohetki töistä, pasianssin lisäksi. Koska en ole kovin kiinnostunut muodista, mutta kauniista ympäristöstä, tuli sisustusblogeista ajanvietettäni. Nykyään moni niistä on laajentunut lifestyle-blogeiksi. Näin sukelsin somen visuaaliseen maailmaan, joka on viime vuosina laajentunut Instagramin kuvavirtaan.


Blogien lukeminen toimikin aluksi hetken hengähdystaukona. Oli mukava saada arkeen palanen kauneutta ja inspiraatiota. Pysähtyminen kauniin kuvan äärelle on kuin hyvä mindfulness-harjoitus. Mutta sitten huomasin saman kuin sen pasianssin kanssa. Jatkan vain selaamista, vaikka tärkeämmät työt odottavat. Ehkä ahdistavin hetki on silloin, kun on viikonloppuna herännyt virkeänä ja aamukahvin kanssa lueskelee blogeja. Kohta kello onkin jo lähes lounasajassa ja havahdun katsomaan ympärilleni. Ei ole siistiä, ei ole askarreltu, ei ole tuunattu mitään ja pihallakin rikkaruohot valtaavat alaa. Koen saamattomuutta, tympeyttä, riittämättömyyttä ja kenties jopa katkeruutta. Miten muut ehtivät leipoa, askarrella, pyörittää sisustusta uuteen uskoon? Ja tekevät sen vielä niin, ettei tule tiskiä, sotkua, hajallaan olevia tavarakasoja. Vai olisinko itse ehtinyt tehdä jotain luovaa ja mukavaa, jos en olisi käyttänyt aikaani muiden elämien seuraamiseen?


Hetken päästä järki taas muistuttaa, että kyllä niiden bloggaajienkin kotona on samat tiskit, pyykkikasat, epäjärjestyksessä olevat tavarat. Kuvat vain ovat rajattuja, stailattuja ja ennen kaikkea staattisia ja antavat vaikutelman pysyvyydestä. Aloin haaveilla omasta blogista, jonka nimi olisi tuo otsikon Totta vai tarua. Minä paljastaisin kaiken! Mutta eihän sitä lukija joka kerran jaksaisi katsoa, mitä kauniin kuvan takana on, vaikka mukavia onkin ne suosittujen bloggaajien behind the scenes -postaukset ja avautumiset omasta riittämättömyyden tunteista. Mutta kuten kaikessa elämässä kohtuus on tärkeää. Kauniit kuvat voivat aiheuttaa riippuvuuden ja välillä pitää muistaa elää sitä omaa elämäänsä.


Eikä minusta olisi sisustusbloggaajaksi, kun en jaksaisi stailata paikkoja. Mietin aina kesäisin kauniita terassikuvia katsoessani, että on siinäkin pitänyt ensin lakaista roskat, pyyhkiä linnunkakat, nyppiä kesäkukat ja ehkä hakea sateensuojasta ne kaikki mahdolliset tekstiilit. Ja kuva antaa sen vaikutelman, että näin sitä ehditään istuksia kesästä nauttien. Ei meillä vaan... Toivon kuitenkin, että tämä nettisivustoni blogi voisi tarjota joskus helpotusta stressiin, mutta samalla hyväksyntää stressiä kohtaan. On ihan ok elää epätäydellisessä maailmassa


Hyvin rajattuna saan muffinsini näyttämään ihan onnistuneilta, mutta totuus on ihan toinen:




No ei se ulkomuoto, vaan maku :D

15 views0 comments
  • Writer's pictureAri Jokinen

We’ve made it quick and convenient for you to manage your blog from anywhere.

In this blog post we’ll tell you how you can manage your blog from both desktop and mobile without having to go to your backoffice.



How to blog from desktop

First Publish your site in the Wix Editor, then go to your live site and login with your Wix account. Once you’re logged in you can write and edit posts, manage comments, pin posts and more. Just click on the 3 dot icon ( ⠇) to see all the things you can do.



You can manage your blog from anywhere, all you need is your website’s URL and Wix login info.



How to blog from mobile

Before you can blog from mobile, Publish your site in the Wix Editor from desktop.

Open your website from your mobile phone, then use the login bar to sign into your account. Be sure to use your Wix account info.



With Wix Blog you can do everything from your phone: write posts, follow members, manage comments & more.




0 views0 comments
bottom of page